Mens en natuur

Hoe groen ben ik?
 

 
Zelf ben ik vaak groen. Ik heb de test gedaan om mijn ecologische voetafdruk te berekenen en ik zit bij de gemiddelde ecologische voetafdruk van een Belg.
Ik probeer zo groen mogelijk te zijn, zoals de verwarming niet aanzetten als het niet nodig of het licht uitdoen waar er geen mensen zijn. Maar soms zou ik dat wel eens durven vergeten. In de winter heb ik wel liever dat het warm is dus dan zal ik wel rapper de verwarming aansteken tegenover een dekentje te nemen en een dikke trui aan te doen. Ik neem wel een douche in plaats van een bad. Ik ga wel iedere jaar op reis met het vliegtuig maar om in een ander ver land te raken is dat het beste manier. Wij thuis krijgen reclame maar eigenlijk kijken we daar eens vlug naar, dit zouden we kunnen vermijden met een sticker. Maar ik lees nog graag eens de reclameblaadjes. Ik let ook op dat ik de elektrische apparaten niet op stand-by laat staan maar ze uit doen.
Ik ga dagelijks met de trein naar school en ga van mijn huis naar het station te voet. Zo ben ik een beetje groen bezig. Maar voor mij is dat het gemakkelijkst om naar school te gaan. 



http://www.standaard.be/cnt/c730mmi7

dagen zondervlees is een actie waar niet-vegetariërs zich engageren om tijdens de vastenperiode minder vlees en vis eten. Alle deelnemers hebben samen hun ecologische voetafdruk verkleind met ruim 160 hectare. Dat komt overeen met een besparing van 160 miljoen liter water. De actie was bedoeld om een grotere bewustwording te creëren rond de impact van de dierteelt op het milieu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zie jij het haalbaar dat België groeit naar een groene economie?



Als iedereen een steentje bijdraagt om tot een groene economie te komen dan is het haalbaar. Maar wanneer er maar een paar mensen daar aan denken en de helft niets doen, dan denk ik dat het niet haalbaar zal zijn. Iedereen moet denken aan de natuur en iedereen moet iets doen ook al is het iets klein maar het kleine kan al heel veel helpen in deze wereld. We moeten er van bewust worden dat we sommige dingen beter kunnen doen voor de economie. Eens denken wanneer we de auto nemen en wanneer we de fiets nemen. De auto nemen is natuurlijk gemakkelijker en je bent er vlugger maar voor de natuur en de omgeving is het niet goed. We moeten er van bewust worden dat we korte afstanden ook te voet of met de fiets kunnen doen en wanneer je met de fiets gaat of te voet dan is het ook ondertussen een gezonde ontspanning.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalfke Willy

In het filmpje doet men een test met twee koeien waarbij de mensen een gedachte bij die twee koeien hebben. De organisators nodigen de mensen uit om allemaal samen te eten. Natuurlijk was het koeienvlees om te eten. Wanneer men gedaan had met eten, vertelden de organisators dat men één van de twee koeien hebben geslacht (wat natuurlijk geen waar was). Wanneer de mensen wisten dat het Kalfke Willy was, waren ze er niet goed bij. Zo zie je hoe mensen reageren wanneer ze een gedachte hebben, wanneer ze een bepaalde band hebben met een dier.

http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Greed song


Het liedje gaat over iemand die alles wil hebben zoals geld, cd, mp3,…. . Maar wanneer wij alles willen hebben en dingen kopen dan moeten wij ook eens nadenken aan de natuur. Wij willen alles maar denken niet na over wat het met de natuur doet. Voor mijn kan dit ook bij mens en samenleving. Want we moeten weten dat wij als Belgen alles kunnen krijgen maar in andere landen kunnen ze niet kopen wat ze willen. Als we iets kopen moeten we eerst goed over nadenken of het wel nodig is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld

Als we de aarde willen redden moeten we op dieet.

We onderschatten onze ecologische voetafdruk. De voetafdruk van de Belg is nodig voor de oppervlakte van onze grondstoffen te produceren. Per persoon bedraagt een gemiddeld voetafdruk ongeveer tussen de 2,7 hectare terwijl het maar 1,8 hectare mag zijn!
 

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuur en jodendom

Jahweh heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moeten de mensen er goed mee omgaan. De mens mag dingen uit de natuur gebruiken zoals eten en hout. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot. De natuur is niet alleen positief. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Hij maakt bijvoorbeeld een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en de Egyptenaren honger leden. Sommige joden zien de huidige milieuvervuiling ook een straf van God.





Natuur en Islam

Het Turkse Tema maakt de Turken bewust van noodzaak om erosie te bestrijden. Tema roept zich op het heilige boek van de islam: de Koran. Veel moslims in Nederland hebben niet veel met de natuur. Afgezien van een barbecue of picknick. De directuer Serdar Köker wil moslims in Nederland overtuigen van het belang van het natuur. Er zijn talloze soera's (hoofdstuk in de Koran) in de koran die getuigen van het belang van andere levende wezens.






Natuur en hindoeïsme






Het hindoeïsme kent veel heilige boeken. De oudste heilige boeken ter wereld zijn de Veda's. Er staan geen wetten of regels in, maar teksten over onder meer God, Wiskunde,... Het hindoeïsme kent vele goden, die volgens sommigen terug te voeren zijn op het bestaan van één god. Andere hindoes geloven helemaal niet in een God. Je hebt dus hindoes in soorten en maten. 




Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven dat de natuur een ziel kan hebben. Ze eten dus geen vlees omdat je andere wezens geen pijn mag doen. Koeien zijn heilige dieren. De omgang met de natuur is ook belangrijk. Ze mogen geen geweld gebruiken. Het hindoeïsme is de plicht van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden.


Natuur en christendom

Natuur in het christendom is belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen om deze schepping goed te onderhouden. De natuur is ondergeschikt aan de mens, ze hebben de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. Je mag niet alles vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen.









Natuur en boeddhisme

Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek. We moeten goed met elkaar samenwerken als we dat niet doen betekent dit voor de planeet ziekte of de ondergang. Er zijn genoeg redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is. Er zijn genoeg middelen om de aarde gezond te houden!

Boeddhisten zien zichzelf als een onderdeel van de natuur. De mens is slechts een draad van het web van het leven, de andere belangrijke draden zijn de dieren en de planten. Maak je de anderen draden kapot van het weg dan heeft dat invloed op de samenleving van het web waar jouw bestaan van afhangt. De mens moet bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duurzaam leven maakt ons leven rijker

Met welke argumenten ondersteunt hij zijn pleidooi?
 
Vicky en Tom vertellen dat: " dertig jaar geleden was aandacht voor het milieu iets voor wereldvreemde, geitenwollensokken jongens en meisjes. Vandaag koesteren partijen, vakbonden en zelfs werkgevers het woordje groen in al hun programma's en acties. Wat is er dan wel gebeurd in die voorbije dertig jaar met ons milieu dat het zo in het middelpunt van de belangstelling is komen te staan."
 
 
Vicky zegt dat in de jaren tachtig de mondiale ecologische voetafdruk voor het eerst de draagkracht van de aarde was. Maar nu is er al een tekort aan water en voedsel, terwijl de biodiversiteit extreem snel achteruitgaat. 
 
 
Terra Resversa betekent omgekeerde aarde. Dit wil zeggen dat het overleven van de aarde en zijn bewoners een geleidelijke maar radiacaal omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk is. Het gaat over grondige veranderingen van structuur, culturen en praktijken en dat op alle terreinen van de samenleving.
 
De strategie van de 4 E's
 
Voor transitie is zowel veranderingen nodig op het structurele niveau als op het cultureel. Als de trein duurder is dan de auto.
 
De eerste E wil zeggen enalbe dit wil zeggen in staat stellen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kiezen voor duurzaam leven
 
Tweede E is voor encourage of aanmoedigen. De mensen worden financieel beloond en financieel bestraf voor de niet duurzame keuze.
 
Deze twee E's noemen ze de harde E's hiervoor is de aanpak op structureelpoltiek vlak.
De twee zachte E's zijn Exemplify en engage
 
Exemplify wil zeggen dat de overheid, maar ook allemaal grote organisaties het goede voorbeeld moeten geven.
 
Engage tenslotte staat voor het stimuleren van engagement voor duurzame keuze. Vooral op vlak van sociaculturele organisaties. Hen zelf te betrekken bij veranderingen via gemeenschapsprojecten en betrokkenheid te stimuleren.
 
 
 
 
Vind je dit zinvolle argumenten?
 
 
Persoonlijk ben ik volledig mee eens met wat ze zeggen en ik vond het voorbeeld met de trein en auto een prachtig argument. Waarom zouden de mensen het openbaar vervoer nemen als het toch duurder is dan met de auto. Ik vind het hele doordachte  argumenten, want zelf had ik er nooit aan gedacht maar ik ben volledig mee eens met hun argumenten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weggooitest

Uitslag

… Gemiddeld 155 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!

Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld op tijdens het koken dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is

 

Ik wist niet van mezelf dat ik zo veel kilo afval weggooi en dat het zoveel geld kost. Door deze test zal ik toch eerst nadenken voordat ik iets weggooi, want met dat geld kan je best voor iets anders gebruiken dan in het ‘geld in de vuilbak gooien’.

 


 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Act now! 


We hebben een sterke klimaatwet nodig, België is één van de slechtste leerlingen van de klas, en het blijft bij loze beloften en halfbakken maatregelen. In het Verenigd Koninkrijk is er ondertussen een klimaatwet gestemd. Help ons om dat ook hier voor elkaar te krijgen. ACT NOW!

 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten